Китай заяви, че е договорил незабавно прекратяване на огъня между армията на Мианмар

...
Китай заяви, че е договорил незабавно прекратяване на огъня между армията на Мианмар
Коментари Харесай

Китай договори прекратяване на огъня в Мианмар

Китай заяви, че е договорил  " неотложно преустановяване на огъня "  между армията на Мианмар и алианс от въоръжени групи от етнически малцинства след сраженията, които бушуват в северната част на щата Шан от октомври насам.

" Двете страни се споразумяха за неотложно преустановяване на огъня, за евакуиране на военния личен състав и за разрешаване на съответните разногласия и претенции посредством мирни договаряния ", съобщи говорителката на външното министерство Мао Нин.

Преговорите се организираха с " посредничеството и съдействието на китайската страна " в сряда и четвъртък в Кунмин, провинция Юнан, която граничи с Мианмар, сподели тя.

Мао не сподели кои са регионите, обхванати от прекратяването на огъня.

Военните в Мианмар са изправени пред най-голямата опасност, откакто завзеха властта с преврат през 2021 година, откакто три въоръжени етнически групи - известни като Алианса на трите братства - започнаха огромна атака през октомври в северната част на щата Шан.

Миналата седмица въоръженият алианс съобщи, че е завладял северен град, прочут с онлайн измамите си, което е още един удар по хунтата.

От ноември насам хората бягат от град Лаукай, ситуиран в граничещ с Китай регион, който се ръководи от обвързвана с Мианмар военна милиция и е прочут с хазарт, проституция и онлайн измами, осъществявани от комплекси, в които работят хиляди хора, доста от които са жертви на трафик.

Алиансът, формиран от Армията на Националния либерален съюз на Мианмар (MNDAA), Армията на Аракан (AA) и Армията за национално избавление на Таанг (TNLA), съобщи, че градът към този момент е под техен надзор.

Миналата седмица Пекин също изрази " мощно неодобрение " от това, че боевете в Мианмар са довели до китайски жертви, и съобщи, че ще предприеме " всички нужни ограничения " за отбрана на своите жители, откакто бе обявено, че артилерийски снаряд се е взривил през границата.

" Двете страни се ангажираха да не компрометират сигурността на китайските поданици по границата и на китайския личен състав в Мианмар ", съобщи Мао.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР